Mijn favorieten

April/Mei 2019

Cijfers eerste kwartaal 2019

De Nederlandse huizenprijzen zijn ook in de eerste drie maanden van 2019 gestegen. Die stijging was wel ‘minder hard dan eerder het geval was’, aldus makelaarsvereniging NVM in haar kwartaalbericht over de woningmarkt.
Zo is de gemiddelde verkoopprijs van een woning in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar gestegen met 8,1 % naar 294 duizend euro. 
Van de vier grote steden gingen in Rotterdam de prijzen relatief gezien het snelst omhoog, met 11,7% meer dan het voorgaande jaar voor een vierkante meter woning. In Amsterdam was dat 9,4%, in Utrecht 7,8% en in Den Haag 7,9%.
Nieuwbouwhuizen zijn gemiddeld nog hoger geprijsd: 369 duizend euro. In Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht ligt die prijs zelfs boven de 400 duizend euro. Die hoge prijzen leiden wel tot langere verkooptijden voor nieuwbouw.
Huizen die te koop worden gezet, zijn doorgaans snel van de hand. De verkooptijd was in het eerste kwartaal van dit jaar 45 dagen, negen dagen minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
De NVM spreekt van ‘een krappe markt waarin de verkopers grotendeels de spelregels bepalen’. Door de afvlakking van de prijsstijging noemt de vereniging de markt nu wel ‘meer in balans: de regionale verschillen worden minder en de oververhitting is er landelijk gezien vanaf’.*

De huizenmarkt is meer in balans en de overhitting is er vanaf, zo valt te lezen. Wat betekent dat? Sinds eind vorig jaar vallen vaker de termen ‘afkoelen’ en ‘balans’ als het gaat om de huizenmarkt. Dat betekent echter niet dat de prijzen dalen. De prijzen gaan minder hard omhoog dan de afgelopen jaren, meldde NVM.
Op kwartaalbasis was er wel een dip: in het laatste kwartaal van 2018 kostte een bestaande koopwoning gemiddeld 299 duizend euro, in de eerste drie maanden van dit jaar was dit 294 duizend. De eerste zwaluw maakt voor kandidaat-huizenkopers echter nog geen zomer. Het eerste kwartaal van het jaar is gewoonlijk zwakker dan het tweede kwartaal: in de lentezon vertonen mensen kennelijk meer ‘nesteldrang’ dan in de gure wintermaanden. Ook werden, relativeerde de NVM, in het eerste kwartaal minder dure woningen verkocht dan in de maanden daarvoor. Dat drukt de gemiddelde prijs.**

Voor dit jaar verwacht de NVM een gemiddelde prijsstijging van 6%. De prijs voor een bestaande woning lijkt zich te stabiliseren op ongeveer 300 duizend euro’, aldus de NVM voorzitter Ger Jaarsma bij de presentatie van de cijfers.

*Huizenprijs blijft stijgen, maar groei lijkt af te vlakken – De Volkskrant 11 april 2019, geraadpleegd op 29 april via www.devolkskrant.nl.
** Zijn Nederlandse huizen gewoon niet meer te betalen voor particuliere kopers? Vijf vragen over de woningmarkt – De Volkskrant 11 april 2019, geraadpleegd op 29 april via www.devolkskrant.nl
*** Huizenprijzen dalen voor het eerst in drie jaar – Financieel Dagblad 11 april 2019, geraadpleegd op 29 april via www.fd.nl.
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring