Mijn favorieten

Maart/april 2017

Waar we vorige maand de WOZ-aanslag hebben ontvangen, zal deze aanslag in maart MEESTAL voldaan moeten worden. We schrijven MEESTAL omdat er uitzonderingen zijn, bijvoorbeeld door het maken van bezwaar.  Wanneer er bezwaar gemaakt is, moet de gemeente uiterlijk in december 2017 beslissen over uw bezwaar en de WOZ waarde. Een reden voor bezwaar is dat u het niet eens bent met de waarde van uw WOZ-aanslag. Maar is het bekend waarop de WOZ-aanslag gebaseerd wordt en wat het belang is van een correcte WOZ- waarde? We leggen dat hieronder uit.

Elk jaar rond februari stuurt de gemeente een beschikking met de woningwaarde per januari vorig jaar. Dit jaar krijgt u dus te maken met de prijsstijging van woningen van januari 2015 tot januari 2016. Die was met ruim 4 procent gemiddeld behoorlijk, al verschilt het sterk per regio en woningtype.
De gemeente gebruikt de WOZ-waarde om te berekenen hoeveel lokale lasten u schuldig bent. Wie een duurdere woning heeft, betaalt meer. Het gaat om de relatieve waarde van woningen binnen een gemeente. Als uw woning bijna 10 procent duurder wordt, zegt dat niet zoveel over de hoogte van de lokale lasten. Die kunnen best gelijk blijven.

Wel kan het voordeel hebben voor uw hypotheekrente: Bij een hogere woningwaarde daalt het risico voor de bank, waardoor de risico-opslag omlaag kan. Het loont om de hypotheekrente bij de bank aan te kaarten, nu de woningen weer in waarde aan het stijgen zijn. Op de site van de bank staan de opslagen vermeld bij de overzichten van hypotheekrentes. Let op! De opslag wordt nooit met terugwerkende kracht aangepast. Als er Nationale Hypotheek Garantie (NHG) op de hypotheek zit, is een verlaging van de opslag meestal niet mogelijk.*
Een hogere WOZ-waarde zult u naar alle waarschijnlijkheid merken in uw portomonnee, maar Nederlanders zijn nu eenmaal ‘bereid flinke offers te brengen.’ Zo is gebleken uit de enquête van Psychologie Magazine en makelaarsvereniging NVM onder 500 Nederlanders: “Consument heeft veel over voor zijn droomhuis, zelfs een korter leven.”

De vragenlijst ging over de woonwensen en ‘de offers’, de bereidheid om dingen te laten, die men daarvoor zou brengen. De meest opmerkelijke uitkomst, volgens de enquêteurs: 18% wil voor zijn droomhuis minimaal een jaar van zijn leven inleveren - liever nog dan de auto de deur uitdoen. Dat ziet maar 14% zitten.**

Nog meer cijfers en feiten van Maart:

De prijzen van koopwoningen in Nederland blijven stijgen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster blijkt dat in februari gemiddeld 6,7 procent meer moest worden betaald voor een huis in vergelijking met een jaar eerder.

Vergeleken met het dieptepunt van de woningmarkt in juni 2013 zijn huizen gemiddeld 15,1 procent duurder geworden. De gemiddelde prijs van bestaande koopwoningen bevindt zich nu op het niveau van januari 2006. In vergelijking met de piek in augustus 2008 zijn huizen gemiddeld nog wel 9,6 procent goedkoper. Het Kadaster registreerde vorige maand 17.708 verkochte woningen. Bij alle woningtypes lag de verkoop hoger dan een jaar eerder.*** Opmerkelijk hierbij is dat ook de vraag naar appartementen nu toeneemt: de prijs van appartementen stijgt minder snel dan die van andere woningtypen maar bovenal  speelt het feit dat woningen ver boven de vraagprijs verkocht worden.

Tenslotte,
De lente is begonnnen en wie daarmee naast de schoonmaakkriebels ook de kluskriebels krijgt, kan daar maar beter gehoor aan geven: een opgeknapt huis werkt altijd in je voordeel, zeker als je het wilt verkopen!

Bronnen:
*: De Volkskrant 5 Maart 2017
**: Financieel Dagblad 21 Maart 2017
***: De Telegraaf 21 Maart 2017.